fredag den 7. oktober 2011

Bog eller Ebog?

Ja, det var et godt spørgsmål, tænker forfatterinden.
Cecilie har spurgt, om forfatterinden helst vil have, at man køber Hotel Rudolph som papirbog eller Ebog.
Skal forfatterinden nu anbefale fremtiden, eller skal hun insistere på at papiret gør en forskel? At bogen har en anden vægt, når man holder den mellem hænderne? At man kan tage noter i marginen og give sin bog en historie med kaffepletter og krøllede sider fra badekarret eller den gang man glemte den ude på græsset og duggen faldt.
Og første gang man åbner en bog, lugter den af nytrykte plakater, der skal hænges op i hele byen, så alle ved, at ens bedste venner snart spiller koncert på Huset.
Hvad lugter kindle af? Forfatterinden rejser sig og går ud til sin mand. Han har en Ipad, og hun tager den ud af hans hænder og lugter til den.


Den lugter mest af lak. Hun åbner det fancy rødlakerede etui og lugter til selve Ipaden. Den lugter Tørt og gråt med en svag tone af børnetandlægens lattergas.

Manden ser til uden at sige noget. Han har altid sagt, at forfatterinden havde en smuk lang næse.

Nej, det går ikke. Forfatterinden er jo sentimental. Hun har et øjeblik glemt, at det selvfølgelig er FORRETNING. Hun støver mapper af og går på jagt efter kontrakterne.


 Hun ganger og dividerer og går på nettet og finder udsalgspriser. Og tadahhh hun kan sætte to streger under sin indtjening pr bog. Forfatterinden tjener cirka femogfyrre kroner på hver museumsbog, der sælges mod tredive kroner for den fagre nye verden.

Forfatterinden synes, at Cecilie skal gå på museum.

11 kommentarer:

 1. Men nogen skal tage trykansvaret, så regn lige også på at der kun bliv solgt halvdelen af det, der skal til, for at forlagets udlæg kommer hjem.

  Betaler du?

  Med en ebog er omkostningerne lavere, der trykkes et et oplag, bogen kopieres blot endeløst ved salg. Der er intet spild.

  Prøv st tænke det ind, snarere end at regne på det. Det ér en anden verden. En anden betragtervinkel. uden duft...

  SvarSlet
 2. ... "der trykkes IKKE et oplag..."

  SvarSlet
 3. Forfatterinden tager gerne trykkeansvaret.

  Det er ikke derfor hun udkommer på et "anerkendt" forlag. Forfatterinden er debutant og når hun afleverer 85 procent af omsætningen til forlaget, er det for at få professionelt redaktions og presse arbejde og for at låne af forlagets troværdighed - især det sidste. Uden den troværdighed var forfatterinden formentlig ikke blevet omtalt, interviwet og anmeldt i 12 aviser, ugeblade og magasiner....

  Men hvis alle bogkøberne går ned og køber en Ebog i stedet for den trykte bog, så tjener forfatterinden 30% mindre... Og så har hun ikke penge til at reparere muren, der hvor det regner ind i hendes køkken.

  Betaler du, Kenneth, differencen? Eller måske kan du lave muren for forfatterinden?

  Det er ikke fordi forfatterinden er mod Ebogen. der er mange fordele ved digitaliseringen... Men som økonomien ser ud hos forfatterinden, så synes hun ikke, det er hendes opgave, at bære den store fremtid frem. Hun vil helst tjene penge. Nok penge. Hun HADER, at det regner ind i hendes køkken.

  SvarSlet
 4. Jeg ville også vægte ingen regn i køkkenet højere end regnskoven.

  SvarSlet
 5. Det er i orden. Tak for svar. Jeg køber den som museumsbog så :-)

  SvarSlet
 6. Bare et interessespørgsmål herfra.

  Hvor svært er det at udgive sine egne e-bøger og få dem bl.a med i Amazons eboghandel eller Gads eller lign.

  Grunden til at jeg spørger er at man i musik branchen nu ser kunstnere (både store platinum sælgende, og nye kunstnere) som udgiver udenfor normale kanaler og uden pladeselskabers opbakning. Det gør musikken billigere, men sjovt nok indtjeningen for kunstneren

  er der nogle forhindringer for at forfattere gør noget lignende ?

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Hej David - jeg er nok ikke nogen ekspert på området :)
  Men her er forskellige overvejelser:

  - Markedet i Danmark udvikler sig LANGSOMT, markedsandelen for ebøger er kun på ca 1-2 procent af det samlede bogkøb (men vil helt sikkert stige de kommende år)

  - Synlighed. Hvis du vil sælge, så skal du være synlig. En del af den service, du får fra et forlag, er professionelt pressearbejde og markedsføring fra folk, der kender branchen. Hvordan vil du skaber synlighed uden et forlag?

  - Troværdighed. Det er stadig sådan, at det ikke rigtigt regnes for noget at udgive på eget forlag. Mange tænker, at når man udgiver selv, er det nok fordi, det er så dårligt, at ingen forlag vil røre det. Uden et forlag, er det svært at blive anmeldt og man kan f.eks ikke blive medlem af forfatterforeningen.

  - Redigering af teksten. På forlaget får du også - forhåbentlig i hvert fald - redaktionel bistand til at løfte teksten til dens optimale niveau.

  Så der er mange overvejelser at gøre sig. Noget af det, jeg har skitseret her, kan man købe sig til, men ikke det hele. Og det er dyrt at købe sig til det, hvis man vil have gode folk, der kender gamet.

  Fordelen er selvfølgelig, at man selv kan styre hele processen og kan rykke langt hurtigere end et forlag. Man får også hele omsætningen ned i egen lomme. Hvilket ikke er så ringe endda...

  Så vidt jeg kender til, er det kun for alvor lykkedes for en indisk pige vist med noget fantasy at slå stort igennem som digital selvudgiver... Jeg kan ikke huske, hvor jeg læste det og kan ikke finde historien igen...

  Det var i hvert fald lidt overvejelser, håber, at det belyser emnet lidt.
  KH Malene

  SvarSlet
 9. Hej Malene,

  Undskyld det lange fravær...Jo det gør det.
  Jeg køber selv mange (mange) ebøger fra amazon.com (dog engelsksprogede), men her har jeg opdaget at mange af de bøger jeg køber er fra folk der selv udgiver...dels pga. at jeg er en nørd og det felt jeg læser indenfor er meget snævert, men det er da interessant at se hvordan market i USA bevæger sig henad.

  Man må håbe at forlagene snart får øjnene op for den nye og billigere udgivelses måde, og giver dem som laver indhold (dig) en større bid af kagen.

  SvarSlet
 10. Hej David

  Der er i mellemtiden sket meget på selvudgiverfronten. Balndt andet er der oprettet en gruppe på facebook, der samler erfaringer ind og arrangerer forskellige møder m.m.
  Adressen er:https://www.facebook.com/groups/newpub/

  Det er absolut et godt sted at starte, hvis du går i overvejelser om at selvudgive.
  Ebogen kommer til at ændre hele markedet for selvudgivelse og det går stærkt i disse måneder....

  SvarSlet
 11. Hej Malene,

  Jeg kunne aldrig drømme om at skrive eller udgive noget. det overlader jeg trygt til jer professionelle ;)

  Jeg læser bare meget, og glæder mig til den dag jeg kan begynde at downloade danske bøger til min dejlige kindle :D

  SvarSlet