tirsdag den 2. august 2011

Frieksemplarer


Forfatterinden har taget turen til København. Hun skal sende bøger ud. Tredive frieksemplarer har hun, og hun må gerne sende dem ud gennem forlaget. Det synes forfatterinden er en fin gestus. Konvolutter og frimærker til tredive bøger løber hurtigt op i mange hundrede kroner.

Forfatterinden glæder sig til at dele ud af sin bog.

På forfatterindens liste står navne på fireoghalvtreds mennesker, som hun gerne vil sende en bog.
Først beslutter hun, at alle parene kun får en bog. De må dele.
Nu er der toogfyrre på listen.

Familien først. Forfatterinden har en dejlig stor familie. Og manden har en dejlig stor familie. Der går femten bøger til familien.

Nu er der femten bøger tilbage og toogtredive mennesker på listen.

Og hvordan skal resten fordeles?
Efter næreste venner?
Eller fattigste venner?
Efter hvem, der var mest interesseret, mens forfatterinden skrev?
Eller hvem, der læser mest?
Eller hvem, der elsker spændingsbøger?
Lodtrækning?

Forfatterinden drikker kaffe, og hun drikker vand. Hun henter sig en sandwich.
Og kigger på listen igen.
Klokken seksten giver hun op og tager toget hjem til Korsør.

Forfatterinden har endnu ikke sendt nogen bøger af sted.

8 kommentarer:

 1. Det er den store, store ulempe ved frieksemplarer. For få til at dele. Og for mange til at lade være. Men jeg har hørt, at man kan købe din forrygende bog ude i verden (gør det såmænd selv lige om lidt) - så måske er det den løsning, du må ud i med de sidste 15-20-35 eksemplarer :-)

  SvarSlet
 2. Aj altså, det var da også et irriterende dilemma at havne i - at skulle vælge hvem, du vil sende til og hvem der må undvære ...
  Jeg tror faktisk, at jeg ville gøre det som Else Marie foreslår - købe til dem, der ikke kan få én af de gratis (får du ikke lidt rabat - bare lidt- måske en lille bitte mængderabat?).
  Men det er da helt skørt og bagvendt at skulle købe sin egen bog for at forære den væk? (en billigere løsning ville jo så være at forære dem en flot indbundet kopi af mansuskriptet tø hø)

  Jeg glæder mig til at købe den - og læse den!
  KH Helle

  SvarSlet
 3. Kære Forfatterinde
  Jeg elsker at følge dig i denne udgivelsestid. Jeg debuterede selv for fire år siden og sad selv på mit forlag og kiggede på listen over dem, der havde fortjent en bog. Og jeg kiggede på den første side i bogen, hvor jeg skulle skrive Kære du og så en tankevækkende og rigtig forfatteragtig hilsen. Åh, det var sgu ret anstrengende.
  Jeg hepper på, at dem, der har været interesseret i bogen, mens du skrev, har fortjent én. Den slags venner er noget særligt for en forfatterinde.

  SvarSlet
 4. Træk lod om de 14 af dem - og send den femtende til mig:-)

  SvarSlet
 5. Kære Henriette - jeg tror, jeg lægger mig efter dem, der har vist mest interesse med en skelen til fattigrøvene...
  Og den der forfærdelige første side, der bare venter på at man udgyder sine tankevækkende og forfatteragtige ord.... Åhh nej. Og når man nu er gift med manden, der er verdens bedste til at gylpe den slags almindeligheder op så de TADAAHH trækker i nyt tøj og bliver ægte levende og overraskende... så går jeg da helt i baglås..

  Og søde Else Marie og HellePelle.... Jeg håber ikke I tager mig det ilde op, men forfatterinden er selv en fattigrøv med et køkken, hvor det regner ind, når det stormer fra nordvest... Og hun har ikke et pengetræ i haven eller 2 - 3 tusind kroner gravet ned under en sten. Men hun vil overveje at sende et postkort og fortælle, at hun havde netop denne særlige ven i tankerne, men at bøgerne slap op og at vennen måske kan overveje at KØBE bogen og på den måde være med til at financiere de næste bøger... Eller er det for meget forlangt? Er forfatterinden strid, når hun ikke vil købe bøger til at forære væk?

  Og til Dorthe K - for din uhørte frækhed skal du belønnes med en bog, hvis du er hurtig og lægger din postadresse her ind før alle bøger er afskibet.

  SvarSlet
 6. Nej, det tager jeg på ingen måde ilde op. Er selv en kæmpe fattigrøv og ville heller ikke have råd til at købe så mange bøger - tror jeg lod mig narre og blev villedt af det vildt flotte forfatterinde-foto af dig, for der ligner du én, som har råd til at købe alle de bøger, du har lyst til!
  Idéen med postkortet er go' - og når de så køber din bog, kan du jo overveje at bide i det sure forfatterindeæble og skrive en hilsen i bogen...
  Er sikker på at det løser sig!

  SvarSlet
 7. Altså et eller andet sted ved du jo sikkert godt hvilke ja 29 er det jo så nu, eller 28 for jeg kan også være fræk, så jeg fortjener også en, og jeg er bibliotekar, og har lige haft fødselsdag, og jeg har to billetter til Lars Lilholt den 19 August i Horsens du kan få, som egentlig stammer fra Hellepelle, så send mit eksemplar til hende ;-) men min pointe var at du helt sikkert godt kan mærke efter hvem du helst vil give bøger. Selv om man ikke vil skuffe nogen, jamen så er det bare tough cookie. For der vil altid være nogen som synes man er et røvhul uanset hvor dejligt et menneske man er. Håber du finder ud af det.

  SvarSlet
 8. Jeg synes du skal hænge et flot skab med glaslåger op i din skrivestue, der skal du sætte alle bøgerne og gemme dem til nogen har gjort sig særligt fortjent til at modtage en. Og så skal du mindst gemme nogle stykker til dine børnebørn, for det er jo trods alt første udgivelser og de kan blive penge værd - engang ;-)
  Knus svigerinden - som ganske vist også er en fattigrøv, men altid har penge til en særlig spændende bog :-)

  SvarSlet